laupäev, 5. juuli 2008

Peegelkaamera? Whoaaa!

Peegelkaamerat loetakse tänapeäva fototehnika tipuks. Õigemini küll digipeegeleid. Et siis...need on üldiselt ikkagi palju kallimad kui tavalised seebikarbid, millega saam ka küll pilte teha, aga....! See ei ole see, ei-kohe kaugeltki mitte.

Digipeeglite hinnad on langenud ja odavamate hinnad algavad sealt 7-8k juurest. Samas võib saada miski digiseebika suhteliselt sama hinna kandist 5-6k. Pilte teevad ju mõlemad, miks siis eelistada ühte või teist? Lisaks on ju veel nn superzoom kaamerad, mis ei ole küll veel peegelkaamerad, aga on ka juba korralikud. Suurema objektiiviga, valgusjõuga, manuaalrežiimid ja värgid-täitsa nagu päris juba.

Minu ideed on siis sellised:

1) Digiseep (a la mju seeria Olympuselt)

Selline kaamera ostetakse piltide tegemiseks. Näiteks peegli kaudu enda pildistamine, reidikad, sünnipäevad, lapsed...lihtne kasutada, kerged, pisikesed ja pilti teevad. Välgujõudlust ei ole ollagi (nagu sisemistele välkudele kombeks), aga toas saab pilti teha. Väljas ilusa ilmaga ka. Lisaks tavaliselt on sellise kaamera omanikel suhteliselt savi, kui pilt on udune või lihtsalt....udune. On ju pilt ja inimesed on arusaadavad-täiesti piisav. Ise on nad rahul, sest seda on kerge kaasas kanda ja see kujutab endast ühekordset väljaminekut.

2) Superzoom (Panasonic Lumix DMC-FZ8)

See on juba inimestele, kes tahavad pilti teha. Ei lepi enam udukogudega ja tahavad kasutada manuaalrežiimi mõnusid, võlusid. Samas jätkuvalt on kaameral olemas täisautomaatne režiim, mida paljud kasutavad, kes on ostnud selle kaamera näiteks seetõttu, et see näeb äge välja. Siiski olemuselt juba peaaegu nagu peegelkaamera. Aga mis kasu sest on, kui sa pilti jätkuvalt ei taha/oska teha? Muidugi õigetes kätes teeb selle aparaadiga ka päris häid pilte. Siseruumis kindlasti, väljas ilusama ilmaga ka. 12x Optiline zuum toob ka vägagi kauged asjad lähedale. Eelmise seeria masinatel on 3-4x optilist ainult. Samas suuremad siseruumid nagu seda on saalid, jäävad jätkuvalt antud aparaadi võimete piiriks. Kui välist välku ja statiivi ei ole, siis läheb asi mädaks.


3) Digipeegel (Canon EOS 400D)

Digipeegel on juba päris inimese kaamera. Sellega on muidugi probleemne see, et raha hakkab see nõudma. Süües kasvab isu objektiivide, välkude ja muude vidinate järele. Pildikvaliteet tõuseb, kui vähegi tahta ja osata. Õigemini õppida. Lisavarsutusega saab teha imesid. Väline välk eemaldab piiriks olevad saalid, suurema valgusjõuga objektiivid viivad hoopiski uude maailma. Maailma, mis eelnevalt seebikarbikasutajale ulme tundub. Näiteks välgu mõju ka pärast 3-4meetrit, öösel saab ka pilti teha, fokusseerimine ei võta aega 3sekki, vaid pigem sekundi murdosa jne...Peeglid on tulevik. Või noh pikemat aega juba olevik. Suur miinus on muidugi optika kallidus tänapäeval, aga nende hind ei lange oluliselt, kui korralikult hoida.

Selle jutu kokkuvõte on siiski järmine: Aparaat ei tee ise pilti, inimene teeb. Saab häid pilte ka seebikatega, aga siis välistingimused on hoopiski kitsamad. Edu meile, fotoinimesed.

PS! Samust Lumixit pakun jätkuvalt müüa. :-

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jutt jumala õige sul jah kogu asi on inimeses endas kinni kui ei taha siis ei saa ka pilti . edu sulle selle kaameraga .

kadriko ütles ...

Kui sa tahad asjast kiiresti lahti saada, riputa kuulutus siia üles: http://forum.planet.ee/index.php

Paljuga sa müüd üldse?

Egert ütles ...

Vaata sinna ei lasta igasuguseid ligi...ja esialgu julgen küsida 5k kanti.

kadriko ütles ...

Jajaa, ma võin su kutsuda sinna kui sa tahad. Või ise asja üles riputada.