kolmapäev, 29. juuni 2011

Akvaariumi mõjutused






Eile läks õnneks ja sain just õiges-ideaalses suuruses akvaariumi, mida ära kasuta pildiidee teostamiseks. Õhtul 9aeg tegin akvale pesukuuri ja võtsin köögi oma valduseks. Sai siis proovitud nii ja naa. Esimesed paarsada klõpsu olid tegelikult jamad. Mis siis targemaks sain, mis toimib mis mitte?

Seadistus:
Vesi peab olema osakestevaba, kraanivesi seda kohe ei ole. Lisaks tekitab värskelt akvasse valatud vesi väga palju väikesi mullikesi klaaside külge. Need hakkavad väga hästi valgust peegeldama ja pildile "valgeid täpikesi" looma. Ehk siis alustuseks tuleb mullikesed käega ära ajada.
Taustaks kasutasin algul rohelis ja hiljem musta tausta. Pildistasin nati-nati altpoole vee piirilt, et saaks ka seda lainetust peale, mis tekib objekti vette kukkumisel. Nagu välja tuli, siis nii on keeruline, sest vee kohale tekivad pritsmed, korralik taust peab seal ka kõik ära katma ja valgust vaja nii alla kui ülespoole veepiiri. Heledale taustale jäid osakesed vees väga hästi, mustal need küll kadusid suht palju, aga taust jäi kole.
Kogu selle krempli saab aga lahendada alt üles pildistades: Ehk kaadri "laeks" jääb vee pind alt poolt vaadatun, kuna see on nurga all läbi klaasi, siis tegu peegliga. Väga mõnusa tausta saab nii üles kui ka taha.
Valgust ei saa otse akvasse lasta - jälle need osakesed. Ma kasutasin kuskil 1/16 - 1/8 võimsust ja peegeldasin selle A4 suurusega lumivalgelt lehelt (läpa LCD seest) kaare kujuliselt akvasse. See tõi valguse ümber nurga ja teisele poole akvat tuli hõbedane köögi laua alusmatt peegeldiks. Aitas küll päris hästi.
Ülevalt katsin kord peegeldava, siis mati kattega pea kogu akva, et vesi üles ei pritsiks ja seda tahab vesi tehe, kuhu rediseid sisse kukutada.
Objektiiv oli suhteliselt pisikese ava peal F16, ISO 100, Säri 1/40-1/200s objektiiviks Sigma 105mm ja kaamera ise EOS 5D.
Kahjuks maasikaid ei olnud, seega läksid redised käiku. Ahjaa, fokusseerimine manuaali peale ja siis tuleb sinna kaugusse ära teravustada, kuhu objekt kukkuma hakkab, pisike ava tagab teravussügavust.
Lisaks ärge tehke minu viga - enne kasutasin kaamerat päise päeva ajal terava päikese käes ja LCD heledus oli põhja keeratud. Selle tulemusena alasäritasin siiski kõik pildid. Töötlus päästis natuke .. :)

Kommentaare ei ole: