reede, 15. mai 2009

Infrapunatrigger

...nii, mõte siis veepiisa (või mõne muu objekti) kukkumise pihta saada info ja see sööta helivälgule. Algul kasutasin selleks mikrofoni, aga too ei olnud tundlik. Muidugi oleks võinud korraliku võimendi teha opakate peal, aga noh...laiskus või midagi sellist. Helile see ju reageeris ja tegelikult töötas ka. Otsapidi tuli see kasta vette või siis peaaegu - igatahes ei sobinud see veepiisa kukkumise kohta ifo saamiseks.

[IR detektor vol 1: Konseptsiooni tõestus]

Järgmine seade, mis tõi edu, on "Ir-trigger". Mõte siis infrapunakiire katkestamine veepiisaga, mille tagajärjel saadakse objekti (veepiisa) asukoht teada. Algul proovisin siis samamoodi teha ainult et tavalise IR LED-i ja fototransistoriga. Toimis!


["Tagasipõrke" IR detektor]

Täna tekkis idee asja edasi arendada ja panin fototransid ja LED-id üle ühe. Nüüd on töö põhimõte vähe teine- IR LED-id säravad pidevalt ja objekt sattudes anduri ette peegeldab valguse tagasi andurisse. Saame signaali. Kõik toimib ja on "ühepoolne" st ei ole vaja teisele poole midagi. Tundlikkus ei ole praegu väga kiita, aga seda saab igatepidi tõsta.

Kommentaare ei ole: